Single post

DAG 8 – HEROISCHE STRIJD TEGEN DE BERG, HET WEER EN JEZELF

Omdat het kan en mag en omdat het zondag is, is het vertrek een halfuurtje later gepland (08:30). Bovendien is dit de op één na kortste rit: 93 kilometer.

Het enthousiasme om te vertrekken smelt echter als sneeuw voor de zon wanneer het vlak voor vertrek hevig begon te regenen. In kleine groepjes vertrekt iedereen dan toch om de afdaling van La Toussuire aan te vatten.

Met koude en niet-opgewarmde benen en onmiddellijk na de afdaling, gaat het stevig omhoog op de Col de Croix de Fer. Ongeveer 23 kilometer klimmen in de gietende regen naar een hoogte van 2.068 meter. Een heroïsche strijd tegen de berg, de koude en jezelf…

Eens boven, wordt in alle haast even beschutting tegen de regen gezocht, bijgetankt en gegeten om zo snel mogelijk te dalen naar Allemont (bij het stuwmeer). Prachtige maar natte afdaling. Onderweg steekt zelfs een echte berggeit de straat over.

Na een korte pauze aan het stuwmeer, gaat het richting een van de meest legendarische bergen uit de Alpen, nl. Alpe d’Huez. Verschillende keren was dit het toneel van een aankomst bergop in de Tour de France. Op de winnaarslijst staan o.a. Frank Schleck en Lance Armstrong maar ook Marco Pantani, Joop Zoetenmelk en Fausto Coppi. 13,8 kilometer lang en aankomst op een hoogte van 1860 m. Het is zwoegen, zweten en puffen. Gelukkig staan er uitbundige supporters langs de kant van de weg (waarvoor (nogmaals) dank)!

Druppelsgewijs arriveert (uiteindelijk) iedereen op het hotel. Oprecht, een dikke proficiat!

Morgen wordt opnieuw regen voorspeld. Hopelijk is de weerman of –vrouw fout want er staat (opnieuw – what else did you expect) een zware rit op het programma: geen noemenswaardige bergen maar toch 2.900 voorspelde hoogtemeters verspreid over 177 kilometer.

LEAVE A COMMENT

theme by teslathemes